Wacht je al lang op een sociale woning? Check je recht op de Vlaamse huurpremie!

Wanneer kom je in aanmerking?

Je kan in aanmerking komen als je een een private woning huurt als hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest en een schriftelijk huurcontract hebt afgesloten. Zowel kamerwoningen als zelfstandige woningen komen in aanmerking.

Je huidige huurwoning moet voldoen aan alle kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode.

Al even op de wachtlijst

Je staat al minstens 4 jaar ononderbroken ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning bij een sociale huisvestingsmaatschappij werkzaam in de gemeente waar je woont.

Je inkomen is niet te hoog

Het geïndexeerd inkomen van de kandidaat-huurder, vermeerderd met het inkomen van de inwonende gezinsleden, van het recentste inkomstenjaar mag (voor aanvragen in 2022) niet hoger zijn dan:

    • 25.850 euro voor alleenstaanden zonder personen ten laste
    • 28.015 euro voor alleenstaande met een handicap
    • 38.773 euro plus 2.167 euro per persoon ten laste voor alle andere gevallen

De huurprijs is niet te hoog.

De maximale huurprijs van de woning mag (voor aanvragen in 2022) niet hoger zijn dan 639,78 euro voor een zelfstandige woning, en 511,82 euro voor een kamer. Per persoon ten laste is er een verhoging van 20% tot maximaal 50%. In De Pinte, Sint-Martens-Latem, Melle en Merelbeke mag de huurprijs 10% hoger liggen.

De Vlaamse huurpremie aanvragen

Eigenlijk hoef je niks te doen. Wie recht heeft op een Vlaamse Huurpremie krijgt automatisch een aanvraagformulier opgestuurd zodra je 4 jaar zonder onderbreking bij een huisvestingsmaatschappij op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning. 

Heb je het aanvraagformulier niet ontvangen of vind je het niet onmiddellijk? Dan helpen we je graag verder om toch aan je Vlaamse Huurpremie te geraken.

Contact

info@wonenleieschelde.be

T 09 210 71 50