Energie in je woning

Ga bewust om met energie in je woning. Spaar het milieu. Bespaar energiekosten.

Vergelijk de prijzen in je energiecontract

Doe de V-test

Vergelijk jouw energiecontract voor gas en/of elektriciteit met alle energiecontracten die momenteel op de markt zijn. Dat kan je objectief doen met de V-test. Zo weet je of de prijs van jouw energiecontract nog goed zit en of het interessant is om naar een nieuwe leverancier over te stappen.

Krijg je graag hulp bij het vergelijken van je energiecontract? Maak dan een afspraak in het woon-en energieloket in je gemeente.

We geven hieronder al een aantal tips mee:

Duur van de energiecontract

De duurtijd van een energieovereenkomst is een éénzijdige verbintenis van de leverancier om de prijs aan te houden die bij het begin van de overeenkomst werd afgesproken.

Vast, Variabel of Spot

  • Bij vaste contracten blijft de prijs per Kwh voor de looptijd van de overeenkomst gelijk.
  • Bij gewone variabele contracten (waar geen Spot-aanduiding bij staat in de V-test) wordt op langere termijn gehandeld. De prijs per Kwh wijzigt tijdens de duur van de overeenkomst naar gelang de energiemarkt evolueert.
  • De schommeling van de variabele contracten met een 'Spot' aanduiding ligt veelal hoger dan die van 'gewone' energiecontracten. Ze zijn beweeglijker en onvoorspelbaarder, en houden dus een hoger prijsrisico in.

Lees hier meer over variabele contracten.