Energie in je woning

Ga bewust om met energie in je woning. Spaar het milieu. Bespaar energiekosten.

Financier je energetische ingrepen

Berekenen

Via de berekentools van Fluvius kan je berekenen wat dakisolatie, muurisolatie of vervangen van ramen in je woning ongeveer kost. Zo kan je een betere inschatting maken van de investering en de terugverdientijd.

Via de zonnekaart kan je de kostprijs en terugverdientijd voor zonnepanelen en zonneboilers berekenen.

Lenen

Via verschillende soorten (renteloze) leningen word je vanuit Vlaanderen ondersteund bij de energetische renovatie van je woning.

Renteloos renovatiekrediet (tot 60.000 euro) en Mijn VerbouwLening

Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie kocht in 2021 of daarna én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de bank naast de hypothecaire lening voor de verwerving van de woning ook een renovatiekrediet aangaan. De rente die je voor dat renovatiekrediet betaalt, wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald. De details lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Kreeg je na 2021 een woning in eigendom via erfenis of schenking en ga je energetisch renoveren? Dan kan je mogelijk beroep doen op de Energielening+ via het energiehuis van je gemeente.

  • Inwoners van De Pinte, Gavere, Melle, Merelbeke en Nazareth kunnen voor een aanvraag voor een energielening+ terecht bij energiehuis Veneco.
  • Inwoners van Sint-Martens-Latem kunnen terecht bij energiehuis ReGent. Maak daarvoor een afspraak in het woon- en energieloket.

Energielening 0% (tot 15.000 euro) voor kwetsbare doelgroepen

Enkel personen die onder de noemer vallen van de 'kwetsbare doelgroep' kunnen een energielening afsluiten tot 15.000 euro, terug te betalen over termijn van 10 jaar, intrest 0%. 

Het gaat om volgende doelgroepen:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds
  • huishoudens die recht hebben op een verwarmingstoelage van het verwarmingsfonds en met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan € 20.764 verhoogd met € 3.844 per persoon ten laste (bedragen voor energieleningen 2022). 
  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • beschermde afnemers;
  • gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 32.980 euro verhoogd met 1.720 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug) - (bedragen voor energieleningen 2022).

Naast de prioritaire doelgroep hebben ook personen met uitsluitend of exlcusief nachttarief recht op de renteloze energielening.