Nachttarief verdwijnt, capaciteitstarief in de plaats

Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt het verschil tussen het dagtarief en het goedkopere nachttarief. Tegelijkertijd voert de Vlaamse Overheid het capaciteitstarief in. Wat betekenen deze maatregelen voor jou?

Met het verdwijnen van het nachttarief komt de invoer van het capaciteitstarief. Het nieuwe capaciteitstarief heeft enkel impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de nettarieven. Voor het gemiddeld verbruik is dat ongeveer 7% van je totale factuur.  In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit je verbruikt.

Vanaf januari 2023 wordt die berekening aangepast en worden de distributienettarieven opgesplitst:

  • een deel zal je nog steeds op basis van je verbruik betalen,
  • een ander deel betaal je op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijkertijd verbruikt: je piekvermogen.

Heb je een digitale meter?

Als je een digitale meter hebt, wordt het capaciteitstarief berekend op basis van het piekvermogen. Daarvoor wordt elke maand gekeken naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt).

Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat houd je dus zo laag mogelijk.

Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Voor huishoudens met een piek onder 2,5 kW worden alsnog gefactureerd aan 2,5 kW.

Heb je een analoge meter?

Met een klassieke analoge meter kan je de maandpieken niet meten. Je betaalt het capaciteitstarief voorlopig als vast bedrag, dat overeenkomt met de minimumbijdrage van 2,5kW

Heb je recht op het sociaal tarief?

Dan verandert er niks. Het sociaal tarief is een totaalprijs per kWh elektriciteit die je verbruikt. Je betaalt geen capaciteitstarief. 

Heb je vragen over de afschaffing van het nachttarief en de invoering van het capaciteitstarief? Maak dan gerust een afspraak in het woon- en energieloket van jouw gemeente.

Contact

info@wonenleieschelde.be

T 09 210 71 50