Energie in je woning

Ga bewust om met energie in je woning. Spaar het milieu. Bespaar energiekosten.

Bespaartips in de keuken

 1. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
 2. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
 3. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokend waterkraan.
 4. Gebruik bij het koken altijd een deksel dat goed afsluit. Zonder deksel verbruik je drie keer meer energie.
 5. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella) plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
 6. Met de vaatwasser wacht je het best tot je het toestel volledig kunt vullen. Dat scheelt heel wat afwasbeurten en dus ook energie en water.
 7. Kies voor het eco-programma op 50-55°C als het kan. Dat volstaat meestal en bespaart 26% elektriciteit en 19% water vergeleken met het standaardprogramma.
 8. Laat de afzuigkap of dampkap niet langer aanstaan dan nodig en ook niet altijd op maximale capaciteit. Ze voert niet alleen de kooklucht, maar ook behoorlijk veel warmte af.
 9. Stel de diepvriezer in op -18°C. Elke graad lager kost je 5% extra verbruik. Voor de koelkast is de ideale temperatuur 4 tot 6°C.
 10. Een lege diepvriezer of koelkast verbruikt meer dan een volle. Vul de lege ruimtes met waterflessen en het probleem is opgelost.
 11. Ontdooi de diepvriezer of het vriesgedeelte van je koelkast regelmatig. Een ijslaag vermindert het vriesvermogen waardoor het energieverbruik stijgt.

Meer tips over koken en bakken.

Meer tips over koelen en vriezen.

Meer tips over afwassen.