Huren en verhuren

Verken je rechten en plichten als huurder of verhuurder.

Maak je woning klaar voor verhuur

Als je een woning verhuurt, moet de woning voldoen aan de kwaliteitsnormen én moet je het energielabel van de woning laten bepalen.

Een conformiteitsattest

Een conformiteitsattest (CA) is een officieel document dat aangeeft dat de woning voldoet aan de opgelegde kwaliteitsnormen. Het CA is niet verplicht bij het verhuren van een woning. Maar met het CA kan je aan huurders wel aantonen dat de woning voldoet aan de kwaliteitsnormen. Het attest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners. Het attest is in de regel 10 jaar geldig, maar de duur daarvan kan door het gemeentebestuur worden beperkt.

Voor je een CA aanvraagt, kan je op basis van onderstaande fiches al nagaan of deze onderdelen van de woning al aan de kwaliteitsnormen voldoen.

 

fiche dakisolatie

 
fiche ramen en deuren  
fiche borstwering  
fiche natuurlijke verlichting  
fiche elektrische installatie

Deze fiches werden ontwikkeld door SOLVA, de streekintercommunale voor Zuid-Oost-Vlaanderen

fiche verbrandingstoestellen  
fiche verluchting  
fiche rookmelders  
fiche trappen  

fiche toegankelijkheid

 

 

Wonen Leie & Schelde kan een kwaliteitsonderzoek doen bij huurwoningen in De Pinte, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth en Sint-Martens-Latem. Vraag een conformiteitsattest aan voor je woning.

 

Een energieprestatiecertificaat (EPC)

Voor je een woning te huur aanbiedt moet je over een EPC beschikken voor de woning. Het EPC duidt met een label en een getal aan hoe energiezuinig een woning is. Het EPC moet je verplicht vermelden in advertenties voor verhuur. Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen.

In het EPC staat ook advies om het energieprestatieniveau te verbeteren. Je voegt het EPC bij de huurovereenkomst.

Vermelding van de huurprijs

Wanneer je woning klaar is om op de huurmarkt te verschijnen, moet je op elke officiële of publieke mededeling de gevraagde huurprijs en de kosten en lasten vermelden.