Huren en verhuren

Verken je rechten en plichten als huurder of verhuurder.

Vind een huurder

Zelf een huurder zoeken

Bij het adverteren van je huurwoning krijg je vaak meerdere geïnteresseerden. Het selecteren van een nieuwe huurder kan een hele opgave zijn. Daarbij moet je ook opletten dat je geen huurders uitsluit op basis van de discriminatiewetgeving. Zo mag je geen kandidaten weigeren omdat ze een kat of hond hebben, student zijn, roken of werkloos zijn… Heel wat kandidaat-huurders worden om verschillende redenen geweigerd wanneer ze een woonplek willen huren. 

Als verhuurder heb je het recht om je ervan te vergewissen dat een kandidaat-huurder de huurprijs wel degelijk kan betalen. Let wel op: eigenaar mag je enkel het bedrag van de inkomsten nagaan, niet de manier, noch de oorsprong ervan.We geven een aantal tips mee:

  • Schrijf je advertentie klaar en duidelijk, zonder discriminerende taal. Kijk de lijst van discriminiatiecriteria na, zodat je weet welke informatie je niet mag vragen. Vermeld duidelijk de huurprijs en bijkomende kosten, de oppervlakte, het aantal ruimtes en slaapkamers.
  • Gebruik de standaardinlichtingenfiche om informatie op te vragen bij de kandidaat- huurder.
  • Gebruik objectieve selectiecriteria, zoals het vermogen om de huur te betalen en de oppervlakte van het pand.
  • Zorg ervoor dat de huurvoorwaarden eenvoudig en duidelijk zijn opgesteld.
  • Vermeld de huurprijs en het bedrag van de gemeenschappelijke kosten. 
  • Kijk naar de globale financiële middelen van de kandidaat-huurder en niet naar de oorsprong van de inkomsten.
  • Voorzie in de huurovereenkomst dat de verhuurder na een voorafgaande melding jaarlijks een bezoek aan de woning zal brengen. Zo kan de verhuurder nagaan of de huurder de woning goed onderhoudt.

Verhuren via een makelaar

Als verhuurder kan je ook aan een vastgoedmakelaar de opdracht geven om jouw woning te verhuren. Let er wel op dat de makelaar een erkenning heeft van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Als je als verhuurder beroep doet op een vastgoedmakelaar heb je als voordeel dat je onmiddellijk beroep kan doen op zijn kennis en ervaring als makelaar. Die beschikt namelijk over technische kennis en kan de staat van onderhoud en de bouwkwaliteit nagaan. Daarnaast beschikt hij ook over marktkennis en juridische kennis en heeft hij zicht op de huurprijzen.

Een makelaar stelt het verhuurdossier samen met alle nodige attesten, certificaten en informatieplichten. Hij zorgt voor publiciteit en begeleidt kandidaat-huurders. Vervolgens voert hij ook de nodige onderhandelingen en bereidt hij de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving voor.

Daarbij kijkt de vastgoedmakelaar na of de huurwaarborg in orde is en maakt een plaatsbeschrijving op. Hij zorgt voor de registratie van het huurcontract en voor de overname van de nutsvoorzieningen en de opname van de meterstanden.

Het nadeel van verhuren via een vastgoedmakelaar? Hij werkt niet voor niets. In de sector gelden geen verplichte of aanbevolen tarieven maar doorgaans bedraagt de vergoeding het bedrag van één maand huur.

Het sociaal verhuurkantoor

Sociale verhuurkantoren worden erkend door de Vlaamse overheid. Zij huren woningen, appartementen en studio’s op de private markt om ze te verhuren aan kwetsbare huurders die zich inschrijven via een wachtlijst.

Je woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor biedt een aantal van voordelen:

  • je hebt een gegarandeerde huuropbrengst
  • Er is geen risico op langdurige en lastige gerechtelijke procedures met huurders
  • Je krijgt een verlaagd tarief onroerende voorheffing of verlaagd btw-tarief bij nieuwbouw
  • Er zijn verlaagde registratierechten voor wie een woning koopt en verhuurt aan het SVK
  • Je werkt samen met een professionele partner
  • Je krijgt de garantie dat je woning op het einde van de overeenkomst weer in oorspronkelijke staat terug krijgt.

In onze regio is SVK Leie & Schelde actief.